Gå tilbage

Sådan bliver du Læge

Vejen til Lægeverden

Jobbet som læge, er ikke for alle – men hvis du interesserer dig for naturvidenskab og kroppens funktioner, er det måske noget for dig. Som læge beskæftiger du dig nemlig med medicin, forskning samt rådgivning og behandling af patienter. Du kan arbejde som privatpraktiserende læge, kirurg, psykiater eller med et af de 39 specialer, som fx: akut medicin, anæstesiologi, gynækologi, klinisk genetik, retsmedicin, dermatologi mv.

Lægen skal varetage en lang række opgaver, såsom diagnostik og terapi - men også foretage lægefaglige prioriteringer, samt styre og tage beslutninger i relevante situationer.

Derfor er det heller ikke underligt, at vejen til den hvide kittel er lang. For at blive læge i Danmark, skal du først og fremmest have en medicinsk bacheloruddannelse, efterfulgt af en kandidatuddannelse i medicin fra et dansk universitet. Det tager således minimum 5 år at blive cand.med. i Danmark.

Men din rejse starter for alvor på universitetet.

Du kan læse medicin på flere universiteter:

 1. Københavns Universitet
 2. Aarhus Universitet
 3. Syddansk Universitet
 4. Aalborg Universitet

Gennem studierne lærer du blandt andet om kroppens funktioner, og en lang række medicinske discipliner, såsom anatomi, fysiologi, basal humanbiologi, celle- og vævsbiologi, immunologi, patologi, farmakologi, diagnostik og meget mere.

Når du har gennemført dine eksamener på kandidaten, er du dog stadig ikke læge (endnu). En kandidatuddannelse alene, er nemlig ikke nok. Sammenlagt tager det 13-14 år at blive autoriseret speciallæge. Først skal man i gymnasiet (3 år), efterfulgt af en bacheloruddannelse (3 år) og en kandidat (2 år). Efter universitetet skal man ansættes i et uddannelsesforløb og gennemføre en 1-årig klinisk basisuddannelse efterfulgt af uddannelsen til speciallæge (4-5 år, afhængig af speciale).

Gennem hoveduddannelsesforløbet, hvor du arbejder indenfor dit valgte speciale, og lærer om lægens 7 roller:

 1. Medicinsk ekspert
 2. Kommunikator
 3. Samarbejder
 4. Leder/administrator
 5. Sundhedsfremmer
 6. Akademiker
 7. Professionel

Du får som regel løn undervejs i din introduktionsstilling, og vil sandsynligvis beskæftige dig med mange af de samme arbejdsopgaver, som de autoriserede læger arbejder med.

Adgangskrav og kvote 2

For at blive læge, skal du som nævnt læse medicin ved et dansk universitet. For at blive optaget, skal du have et karaktergennemsnit fra gymnasiet, på omkring 10 eller derover. Du kan finde adgangskvotienten for medicinstudiet, på universiteternes hjemmesider.

Hvis du ikke har snittet til at blive optaget direkte på medicinstudiet via kvote 1, har du dog stadig en mulighed for at søge ind via kvote 2.

Kvote 2-systemet er for dem, der har erfaring og evner, men mangler karaktererne. For at blive optaget via kvote 2, skal du igennem en række processer, alt efter hvilket universitet du søger ind på:

Ved Københavns Universitet skal du til en kvote 2-prøve (som du kan læse mere om her), der tester dine matematisk/logiske og sproglige ever, samt et skriftligt interview, hvor du skal beskrive dine faglige færdigheder, din faglige motivation og dit studiepotentiale. Både kvote 2-prøven og det skriftlige interview, er svære øvelser, og kræver som regel at man forbereder sig målrettet, seriøst og i god tid. Hvis du planlægger at søge ind på medicinstudiet via kvote 2, og vil forberede dig bedst muligt til prøverne, er du velkommen til at kontakte os her, og høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. Du har også mulighed for at se de forskellige forløb vi tilbyder til kvote 2-ansøgere, ved at klikke her.

Ved Syddansk Universitet skal du til en såkaldt UniTest (som du kan læse mere om her), hvor du testes på en lang række parametrer – heriblandt din evne til at tænke kritisk, videnskabeligt, mellemmenneskeligt samt at aflæse tabeller og grafer. Hvis du har brug for hjælp til optagelsesprøven, den motiverede ansøgning eller den faglige erfaring, er du velkommen til at kontakte os og høre mere om, hvad vi kan tilbyde.

Ved Aarhus Universitet, bliver du ikke vurderet ud fra en adgangsprøve – men alene ud fra dit fagsnit fra gymnasiet, og særligt relevante kvalifikationer. Dit fagsnit udgøres af dit karaktergennemsnit fra de fag, der er særligt vigtige for medicinstudiet: Fysik B og Kemi B, eller Fysik B og Bioteknologi A, eller Geovidenskab A og Kemi B, eller Kemi B, Biologi A og Fysik C. Særligt relevante kvalifikationer, dækker over erhvervserfaring eller uddannelseserfaring, der har givet dig kvalifikationer og kompetencer indenfor medicin. Det kan være svært at finde relevant erfaring, men heldigvis tilbyder StudieAkademiet en række uddannelsesforløb, der opkvalificerer dig til kvote 2. Du kan læse mere om vores medicinforløb her. Gennem forløbet bliver du undervist af dygtige læger og medicinstuderende, i en lang række af de fag, du også vil møde på universitetet. Det giver dig ikke blot et fagligt forspring på studiet, men også relevante kvalifikationer, der ser godt ud på dit CV og på en kvote 2-ansøgning.

Aalborg Universitet bruger ikke en optagelsesprøve, som Københavns Universitet eller Syddansk Universitet. Deres optagelsesproces minder mere om den ved Aarhus Universitet, da du først og fremmest bliver vurderet på dit karaktergennemsnit og relevante aktiviteter – såsom medicinske uddannelsesforløb eller erfaring fra hospitaler, klinikker mv. Du kan læse mere om reglerne for kvote 2-optag for medicinstudiet, på Aalborg Universitets hjemmeside.

Hvordan kan StudieAkademiet hjælpe?

StudieAkademiet er sat i verden for at dygtiggøre dem, der kan og vil. Vi har skræddersyet en række uddannelsesforløb, hvor fagligheden er i højsædet og undervisningen varetages af fremragende undervisere.

På vores medicinforløb, stifter du bekendtskab med 10 medicinske grundfag:

 1. Introduktion til medicin
 2. Anatomi
 3. Fysiologi
 4. Humanbiologi
 5. Genetik
 6. Farmakologi
 7. Immunologi
 8. Patologi
 9. Diagnostik
 10. Lægens 7 roller

Gennem hver disciplin, får du et indblik i den anvendte terminologi og de centrale problemstillinger, der knytter sig til faget. Du får således et solidt fagligt forspring, der ikke alene ser godt ud på CV’et, men som forbereder dig til universitetet, så du får en fremragende start på din tilværelse som medicinstuderende.

LÆS MERE OM MEDICIN HER