Gå tilbage

Studievalg: Sådan vælger du det rigtige studie

Lad ikke studievalget afhænge af gennemsnittet på din studentereksamen. For selvom dit gennemsnit ikke rækker til at komme ind på drømmestudiet, har du stadig mulighed for at komme ind med en kvote 2-ansøgning. Læs med her, og find ud af, hvordan du øger dine chancer for at komme ind på kvote 2.

I den perfekte verden ville dit studievalg udelukkende afhænge af dine interesser og de drømme, du har for din fremtid. For alle ønsker jo grundlæggende set at få et spændende og velbetalt job, som interesserer dem, og giver dem de bedste muligheder for at udvikle sig. Både karrieremæssigt og i livet som helhed.

Samtidig er der rigtig mange, der glæder sig til at dykke helt ned i detaljen med et bestemt fagområde, som interesserer dem. I stedet for at skulle lære en masse forskellige fag, hvor mange af dem måske slet ikke har din interesse. 

Muligheden for at nørde helt ned i detaljen og dele hverdagen med ligesindede er også en af de ting, der gør livet som studerende ved en videregående uddannelse så tillokkende. Sammen med alt det sociale og de spændende studiejobmuligheder, der oftest er i de større universitetsbyer.

Lad ikke dit studievalg diktere af dit gennemsnit

Men alt for tit slår gennemsnittet af studentereksamen fremtidsdrømmen om den fede uddannelse, det gode job og det ideelle liv i stykker.

Så i stedet for at søge ind på det studie, du har drømt om i måske mange år, ender det i stedet med, at gennemsnittet dikterer studievalget. Det kan nemt gøre det til en trist affære at søge ind på en videregående uddannelse efter gymnasiet.

For det kan betyde, at du pludselig bliver tvunget til at vælge en studieretning, der ikke virker nær så tillokkende. Og måske ender i den stik modsatte ende af landet i forhold til, hvad du havde sat næsen op efter. 

Ja, i værste fald ender det måske ligefrem med, at du vælger at droppe helt ud af uddannelsessystemet og tage dig et job, der ligger langt fra det, du havde drømt om. I hvert fald for nu …

Men er du først kommet ud på arbejdsmarkedet, kan du nemt ende med at blive hængende. For lønnen kommer jo ind på kontoen hver måned. Og imens går livet jo videre. Så pludselig står du med måske både bolig, kæreste og børn.

Det kan hurtigt gøre det svært at komme tilbage til studierne igen.

Kom ind med en kvote 2 ansøgning

Men hvorfor lade dit studievalg være begrænset af dit eksamensgennemsnit?

For på alle de videregående uddannelser herhjemme er det muligt at komme ind, selvom du ikke lever op til karaktergennemsnittet. Det gælder både de hurtigt jobgivende professionsbachelor-uddannelser og alle de højtprofilerede studier, som f.eks. jura, medicin, psykologi og business-uddannelserne.

Der er dog ikke mange pladser. For typisk afsættes der kun 10 % af pladserne til kvote 2-optag på uddannelserne. 

Samtidig skal du oftest både sende en ansøgning og bestå en eller flere prøver og tests. Her skal du forvente, at du bliver vurderet på en masse parametre, som dem, der havde et gennemsnit, der var højt nok, ikke bliver vurderet på. Det gælder f.eks. din studieparathed, din interesse for fagområdet og dit fremtidige jobønske. Samt eventuel erhvervserfaring som du har fået, mens du gik og ventede på at kunne søge ind på kvote 2.

Det gør det svært at komme ind. Medmindre du forbereder dig målrettet.

Få hjælp til at komme ind på kvote 2

Så skal du ikke lade dit studievalg begrænse af dit gennemsnit, skal du være klar til at gøre en ekstra indsats. 

Her kan vi hjælpe. For hos StudieAkademiet kan du tage et skræddersyet uddannelsesforløb, der gør dig klar til at komme ind på dit drømmestudie. I hvert fald hvis du drømmer om at komme ind på:

  • En business-uddannelse
  • Medicin-studiet
  • Jura-studiet
  • Psykologi-studiet
  • Humaniora
  • Et studie inden for politik og debat

Forløbet tager 6 måneder og foregår både som fysisk og online undervisning. Det gør det nemt at følge forløbet ved siden af eventuelt erhvervsarbejde.

At forløbet virker, bevises af, at 62 % af de elever, der gennemførte forløbet sidste år, kom ind på deres drømmestudie. På den måde blev deres studievalg ikke dikteret af deres gennemsnit. 

Så vi kan højst sandsynligvis også hjælpe dig med at få opfyldt dit studievalg!